Image Image Image Image Image
Scroll to Top

To Top

Select a Page:
More Info
Read More
Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması

Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi Ulusal Mimari Proje Yarışması

Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi 

İŞVEREN: çanakkale il özel idaresi

YER: çanakkale

TARİH: 2015

Yarışma alanının yakınında sosyal yapılar ve resmi kurumların yanı sıra konut yapıları ve havaalanı bulunmaktadır.

Çanakkale Savaşı Araştırma Merkezi’nin temel amacının yanı sıra hem kullanıcıları hem de kentli için sosyal-kültürel bir merkez olması hedeflenmiştir.

Kent merkezine çok da uzak olmayan alanda, yaratılacak içsel dinamiklerle bu alanın kentten beslenen ve kenti besleyen önemli bir merkez olacağı öngörüsü, merkezin planlanmasında esas belirleyici kavram olmuştur.

Merkezin çekim potansiyeli, sosyal ve yaşayan bir alan olmasından kaynaklanmakta, hem araştırmacıların hem de kentlinin sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını karşılamasına olanak sağlamaktadır. Merkez kentli için bir çekim noktası olmakta; dinlenme, eğlenme, eğitim, kültür-sanat aktiviteleri için kentliye çeşitli imkânlar sunulmaktadır.

Merkezin tasarımında önemli bir motivasyon da sürekli yaşayan bir merkez olması fikridir. Merkez sosyal donatıları ile gece-gündüz kullanıma açık, hem kendi içinde hem de kentsel ölçekte kent ile bütünleşmiştir.

Temel karar, yeşil alanının içine yerleşen ve mümkün olduğu kadar bol yeşil alan sunan bir yapılaşma elde etmektir. Yarışma alanının Atatürk Caddesi ile kesişen köşesi Anı Meydanı, güneyi Park Alanı, Osman Hamdi Bey Sokak tarafı ise Festival Çayırı olarak tasarlanmıştır.

Bol yeşil alan sunan bir yapılaşma elde etmek amacıyla ana kütle yeşil alanın içinden çıkan bir örtü olarak tasarlanmıştır. Havaalanına sırtını dönen, diğer yönlere cephe veren bu yeşil örtünün aynı zamanda üzerine de çıkılabilmektedir.

Yeşil örtünün altına yerleştirilen fonksiyonlar aynı cephedeki siperler* gibi ihtiyaç duyduğu kadar alanı kaplamaktadırlar. Işık alması gereken mekanların ışık alması sağlanmış, ışığa ihtiyacı olmayan mekanlar toprağa gömülmüştür.




 

 Submit a Comment