Denizli Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışması
Denizli Belediyesi Hizmet Binası ve Çevresi Mimari Proje Yarışmasının hedefi Denizli halkını, çağdaş Denizli Belediyesi’nin çalışma amacını yansıtacak, ‘kent ve kentli’ ile bütünleşebilen bir belediye binası ile kentliyi içine alacak bir kent meydanına kavuşturmaktır. Denizli Belediyesi’nin yeni hizmet binası ile katılımcı olmayan yönetim anlayışının ortadan kalkması; kent ve kentli ile belediyenin ilişkisini daha ileri bir seviyeye ulaştırılması istenmektedir.
BELEDİYE HİZMET BİNASI…
Belediye Hizmet Binası, çalışanları halkla en iyi şekilde buluşturulabilmek için, kendi içine dönük belediye binalarından farklı olarak halkı içine alan bir yapıda tasarlanmıştır. Kolay ulaşılır, sahiplenilerek kullanılır, kent ve çağdaş kent yaşamı ile süreklilik kurar ve kenti temsil eder.
Hizmet Binasının Çınar Meydanı’na bakan batı cephesi aynı zamanda binanın ana cephesidir. Ana giriş ve başkanlık girişi bu cephedendir. Şeffaf yönetim anlayışına uygun olarak giriş cephesinde bulunan başkanlık ve meclis salonu Kent Meydanı ve Yaşam Avlusuna açılmaktadırlar. Binanın doğu cephesinde bir girişi daha bulunmaktadır.
YAŞAM AVLUSU…
Yaşam avlusu hizmet binası ile kent meydanını iç içe geçiren, birbirine bağlayan bir yapıya sahiptir. Kent meydanından avluya erişim amfi ile sağlanmaktadır.
Yaşam avlusunda belediyeye ait halkın kullanımına açık olan ve belediyenin çalışma saatleri dışında da kolaylıkla erişilebilecek Konferans Salonu, Sergi Salonu ve Yemek Salonu ile kitapçı, kafe, hediyelik eşya dükkânı gibi mağazalar ve eczane çiçekçi gibi dükkânlar bulunmaktadır. Bu işlevlerin bir araya getirilmesinin nedeni kentlinin avlu kullanımını en yüksek düzeyde tutabilmek, hizmet binasının sınırlarını şeffaflaştırmaktır.
Meydandan açılan amfi kentlinin gece-gündüz kullanımına açık olacağı gibi avluda gerçekleşecek etkinlikleri takip edebilecekleri bir yerdir. Buradan Konferans Salonun gerektiğinde açık olarak kullanılan sahne arkası sayesinde salondaki etkinlikler de takip edilebilmektedir. Yaşam avlusu gerekli zamanlarda kokteyl alanı ya da fuaye olarak, konferans salonu ve yemek salonundan kullanılabilmektedir.
KENT MEYDANI…
Kent Meydanı birçok aksın birleştiği noktada yer alması sebebiyle Denizlinin merkezi olarak tanımlanabilir. Hem törenler için kullanılabilecek bir etkinlik alanı niteliğinde, hem de yeşil dokusu, su öğeleri ve oturma birimleri ile günlük kullanımda da halkı içine alan bir kent meydanı oluşturmaktadır.
KÜTÜPHANE…
Kütüphane binası kent kütüphanesi olarak düşünülmüştür. Kütüphane binasına sadece hizmet binasından değil aynı zamanda halkın kullanımını kolaylaştırmak için bağımsız olarak dışarıdan da girilebilmektedir. Binanın kuzeye bakan avlu cephesi davetkâr, geniş ve şeffaf bir cepheye sahiptir.